24/01/2022 | Blog


Hareket İlacınız, Sağlığınız Zenginliğinizdir.


 Düzenli egzersizin yararlarının düşündüğünüzün çok ötesine geçtiği giderek daha açık hale geliyor.  Egzersiz kilo vermenize, daha iyi hissetmenize, gücünüzü artırmanıza ve yaralanma riskini azaltmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca kemik yoğunluğunu arttırır, kaygıyı azaltır, depresyonla mücadele eder ve kalp hastalıklarını önler. Ama bunlar etkilerin sadece bir kısmı. Gerçekten şaşırtıcı olan ise bu etkilerin yalnızca düzenli egzersiz yaparak elde edilebilmesidir. Daha tam olarak anlamaya başladığımız yeni bir etki daha var ve bu egzersizin aslında sizi daha akıllı yaptığı. Düzenli egzersizin gelişmiş beyin sağlığı ve işleviyle doğrudan bağlantılı olduğunu kanıtlayan, giderek büyüyen bir kanıt ağı var.

 

 Beyin sağlığı ve işlevi hakkında öğrendiğimiz şey, yaşam tarzlarımızla doğrudan bağlantılı olduğudur. Hareketsiz ve stres dolu yaşam tarzları vücut ve özellikle beyin için toksik bir etki yaratır. Beyin hücreleri arasındaki bağlantılar aşınır ve beynin belirli bölgeleri, aslında hissettiğimiz stres miktarı ve kronik depresyon atakları sırasında orantılı olarak küçülür. Egzersiz, serotonin ve norepinefrin (olumlu düşünce ve duygularla ilişkili önemli nörotransmiterler) düzeylerini artırarak bu süreci tam anlamıyla tersine çevirir. Egzersiz, beyin altyapısını destekleyen ve yeni bağlantılar kurmaya yardımcı olan bir dizi nörokimyasal ve büyüme faktörünü açığa çıkarır. Beyin hücreleri arasındaki karmaşık bağlantı ağını büyütmek ve sürdürmek, sağlıklı bir beyni ortaya çıkaran en temel bağlantısallık ve bütünsellik ağıdır.

 

 Araştırmalar, bu gibi faydalar için bir saatlik yorucu bir egzersiz yapmanın gerekmediğini, günde 30-60 dakika yürümenin bile size inanılmaz yararlar sağlayabileceğini göstermiştir. Birçoğumuz zamanı bahane olarak kullanıyoruz, bazen çocuklarımızı, bazen eşimizi  ve bazen de işimizi. Sağlıklı olmayan bir beden ve zihinde yaşadığınız hayatın ne çocuklarınıza ne işinize ne de eşinize bir katkısı olacaktır. Daha sağlıklı çocuklar büyütmek daha sağlıklı insani ilişkiler geliştirmek, sağlıklı bir zihin ve sağlıklı bir bedenden geçer. Telefonunuzda geçirdiğiniz ekran sürenizi kontrol edin ve bunun ne kadarının sosyal medyada gezinerek harcandığını. Hoşunuza giden bir hareket, spor seçin ve harekete geçin.

 

 Egzersizin fizyolojik faydaları;

 

  • Kalbinizi güçlendirir.
  • Enerji seviyenizi yükseltir.
  • Kan basıncını düşürür.
  • Kas tonusunu ve gücünü artırır.
  • Kemikleri güçlendirir ve geliştirir.
  • Vücut yağını azaltmaya yardımcı olur.
  •  
  • Hareket etmek için yaratıldık, hareket ilaçtır. Ne yapacağınız ve bunu yaşam tarzınıza nasıl uyduracağınız konusunda daha fazla fikre ihtiyacınız varsa, bizimle iletişime geçin size yardımcı olalım.