24/12/2021 | Blog


Kayropraktik Hakkında Araştırmalar ve Sonuçlar


 Son yıllarda yapılan çalışmalar, kayropraktörler tarafından sağlanan hizmetlerin yalnızca klinik olarak etkili ve güvenli olmadığını, aynı zamanda uygun maliyetli olduğunu da göstermektedir. Aşağıda çeşitli çalışmalardan alıntılar ve özetler bulunmaktadır. Kanıtlar, kas iskelet ve sinir sistemi problemlerinin tedavisinde  Kayropraktiğin doğal ve  ilaçsız yaklaşımını desteklemektedir.

 

  • ‘’ Bel ağrısı (LBP) için ilk sağlayıcı olarak bir Kayropraktor gören hastalar , hem erken hem de uzun süreli opioid kullanım oranlarında %90 oranında azalmaya sahipti.''

 

Kazis et al. (2019), BMJ Open

 

"Standart tıbbi bakımla birlikte Kayropraktik Manipülatif Terapi, akut bel ağrısı olan 18 ila 35 yaş arasındaki erkekler ve kadınlar için yalnızca standart bakıma kıyasla ağrıyı azaltmak ve fiziksel işlevi iyileştirmek için önemli bir avantaj sunar."

 

Goertz et al. (2013), Spine

 

 "Manuel itme manipülasyonu, olağan tıbbi bakımla karşılaştırıldığında, kişinin bildirdiği sakatlık ve ağrıda daha kısa vadeli azalmalar sağlar. Elle itme manipülasyon grubunun %94'ü, olağan tıbbi bakımın %69'una kıyasla ağrıda %30'dan fazla azalma sağladı."

 

  Schneider et al (2015), Spine 

 

"Altı ila sekiz seans üst servikal ve üst torasik manipülasyonun servikojenik baş ağrısı olan hastalarda mobilizasyon ve egzersizden daha etkili olduğu gösterildi ve etkileri 3 ay boyunca korundu."

 

Dunning et al. (2016) BMC Musculoskeletal Disorders

 

‘’ NIH Ulusal Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Merkezi tarafından mekanik boyun ağrısını tedavi etmek ve farklı yaklaşımların etkinliğini test etmek için finanse edilen bir çalışmada, 272 katılımcı, bir kayropraktik doktorundan (DC) spinal manipülatif tedavi (SMT) alan, ağrı kesici ilaçlar (reçetesiz satılan ağrı kesiciler, opioid ve kas gevşeticiler) ve egzersiz önerileri alan üç gruba ayrıldı. 12 hafta sonra, DC'lerle tanışanların yaklaşık yüzde 57'si ve egzersiz yapanların yüzde 48'i, ilaç grubundaki kişilerin yüzde 33'üne kıyasla ağrıda en az yüzde 75'lik bir azalma bildirdi. Bir yıl sonra, ilaçsız grupların yaklaşık yüzde 53'ü ağrıda en az yüzde 75'lik bir azalma bildirmeye devam etti; ilaç alanlar arasında sadece yüzde 38 ağrı azalması ile karşılaşıldı.''

 

 Bronfort et al. (2012), Annals of Internal Medicine