24/07/2021 | Blog


Kayropraktik Hakkında Sorular


Kayropraktik hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını öğrenin.

 

  1. Bir kayropraktist  size nasıl yardımcı olabilir?
  2. Kayropraktistler ne yapar?
  3. Kayropraktik bakım güvenli midir?
  4. Kayropraktik Adjustment ( Düzeltme ) nedir?
  5. Kayropraktik bakım için çok mu yaşlıyım?
  6. Kayropraktik  Adjustment  ( Düzeltme ) zarar verir mi?
  7. Kayropraktistler nasıl eğitilir?

 

Bir Kayropraktist size nasıl yardımcı olabilir?

Kayropraktist, kas iskelet ve sinir sistemi sorunlarının tanı ve tedavisi konusunda sizi destekler.Kayropraktist sizi tedavi etmekle kalmayıp ,sağlığınızın teşviki, yaşam tarzı tavsiyesi ve rehabilitasyon anlamında destekler.

  • Bireyler yalnızca omurga promblemleri için değil,genel sağlık ve esenlik halinin devamı için de kayropraktik bakım ararlar.

 

Kayropraktist ne yapar?

Kayropraktik bakımın yalnızca spinal manipülasyon (omurga düzeltmesi) içerdiğine dair yaygın bir yanlış anlama mevcuttur. Bununla birlikte kayropraktistler, hasta merkezli, çok modlu bir bakım modeli kullanır.

Kayropraktistlerin çoğu, omurga manipülasyonunu da içeren terapiye ek olarak aynı zamanda elektroterapiler,egzersiz reçetesi, rehabilitasyon, beslenme önerileri ve yaşam tarzı tavsiyeleri ile birlikte mobilizasyon, kas ve yumuşak doku tekniklerini içeren çok yönlü bir yaklaşım sunar.

Hastaları tedavi ederken, kayropraktistler diğer sağlık profesyonellerinden farklı değildir. Hastanın ihtiyaçlarına göre bir değerlendirme yapar ve bir tedavi planı geliştirir ve gelecekteki yönetim stratejileri hakkında tavsiyelerde bulunur.

 

Kayropraktik bakım güvenli midir?

Kayropraktik bakım, özellikle omurganın girişimsel tedavi yöntemleriyle karşılaştırıldığında, çok düşük bir risk profiline sahiptir.

 

Kayropraktik düzeltme nedir?

Kayropraktik düzeltme, hareket etmeyen "kilitli" veya olması gerektiği gibi hareket etmeyen bir omurga eklemine ,o eklemi hareketli ve/veya olması gerektiği gibi hareket ettirebilecek yönde belirli bir kuvvetin ( yön,şiddet vs ) bilimsel ve kanıtlanmış tekniklerle uygulanmasıdır. Bu uygulama eklemdeki hareketi iyileştirmeye veya eski haline getirmeye destek olarak omurganın kademeli olarak daha normal hareket ve işlevi yeniden kazanmasına yardımcı olur.

Omurgayı düzeltmenin, ayarlamanın birçok yolu vardır. Genellikle kayropraktistin elleri veya özel olarak tasarlanmış bir alet, kısa ve son derece hassas bir itme sağlar. Bazı düzeltme yöntemleri hızlıyken bazıları yavaş, sabit veya dolaylı bir baskı gerektirebilir.Bu durum kişinin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenir.

Daha iyi omurga fonksiyonunu geri getirmek, hareketliliği, canlılığı ve dayanıklılığı artırmaya yardımcı olur.

 

Kayropraktik bakım için çok mu yaşlıyım?

Kısacası hayır! Kayropraktikte yaş sınırı yoktur ve giderek daha fazla insan özellikle son yıllarda kayropraktik uzmanlarına danışmaktadır. Mümkün olan en güvenli, en etkili ve en kaliteli bakımı sağlamak için, kayropraktik teknikleri, her yaşta ve yaşamın her aşamasında her insan için uygun şekilde değiştirilip,dönüştürülüp uygulanır.

 

Kayropraktik ayarlamalar zarar verir mi?

 

Bir omurga düzeltmesinden sonra kısa süreli bir ağrı oluşabilse de, bu nadir bir durumdur,aksine çoğu insan bir kayropraktik düzeltmeyi çok rahatlatıcı bulmaktadır.

Bazı düzeltmelerde omurga eklemlerinden bir 'tık' sesi hissedilip duyulabilir. Bu ses omurga hareketi geliştikçe eklem içi basınçtaki bir değişiklikten kaynaklanır.

Bazı kayropraktistler, omurgayı düzeltmek için elde tutulan bir alet kullanır,bazıları omurgayı düzeltmeye yardımcı olmak için kamalar veya bloklar kullanır. Teknik ne olursa olsun, kayropraktistler en yüksek derecede güvenlik ve etkinliğe sahip yaklaşımları almış oldukları eğitim ve kazandıkları deneyimle halk sağlığı için kullanırlar.

 

Kayropraktistler nasıl eğitilir?

Türkiye'de Kayropraktik eğitim ve müfredatı yüksek lisans programı olarak belirlenmiştir.Bu programa kabul şartı, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Lisans diploması veya Tıp Fakültesi diplomasına sahip olmaktır,bu iki lisans programından mezun olup hasta bakmaya hak kazanan fizyoterapistler ve Tıp hekimleri 2 yıllık Kayropraktik Master programının ardından Kayropraktik uzmanı olmaya hak kazanırlar.

  •