23/01/2022 | Blog


Servikal Disk Hernisi ve Belirtileri


 Bir servikal disk fıtığı (Boyun fıtığı) oluştuğunda, yumuşak jölemsi iç materyal ve inflamatuar kimyasallar, diskin etrafındaki koruyucu tabakaya ve  omuriliğe sızmaya başlar. Fıtıklaşmış bir disk genellikle yakınındaki bir sinir kökünü iltihaplayarak veya sıkıştırarak boyunda ve/veya kolda keskin veya şok benzeri bir ağrıya neden olur. Omurilik gibi yakınlardaki diğer yapılar da iltihaplanabilir ve ağrılı hale gelebilir.

 Boyun fıtığının bazı yaygın belirtileri ve semptomları şunları içerir:

 

  Boyun ağrısı: Bu ağrı tipik olarak boynun arkasına veya yanına doğru hissedilir. Dokunulduğunda hassas hissedilen hafif bir ağrıdan keskin veya yakıcı bir ağrıya kadar değişebilir.

 

  •  Radiküler ağrı : Bu ağrı, boyundaki sıkışmış bir sinirden omuz, kol, el ve/veya parmaklara doğru yayılabilir. Bazen sıcak veya elektrik çarpması hissi verebilir.
  •  
  •  Servikal radikülopati . Sıkışmış bir sinir veya sinir kökü iltihabı, uyuşukluğun ve/veya zayıflığın omuz, kol, el ve/veya parmaklara doğru yayılmasına da neden olabilir.
  •  
  • Boyun sertliği : Servikal fıtıklaşmış bir diskten (Boyun fıtığı ) kaynaklanan ağrı ve iltihaplanma, belirli boyun hareketlerini kısıtlayabilir ve hareket aralığını azaltabilir.

 

Semptomlar belirli baş hareketleri ve aktivitelerle kötüleşebilir. Fıtıklaşmış bir diskin ağrısı, spor yaparken veya ağır bir ağırlık kaldırırken aktiviteler sırasında alevlenme ve daha kötü hissetme eğilimindedir. Bir tarafa dönme veya başı öne eğme gibi belirli baş pozisyonları da ağrıyı kötüleştirebilir.

Spesifik ağrı paternleri ve nörolojik defisitler büyük ölçüde fıtıklaşmış diskin konumuna göre belirlenir.