28/11/2022 | Blog


Skolyoz Korseleri Hakkında En Çok Merak Edilen 10 Soru


Skolyoz korseleri ile ilgili bu yazımızda sizlere skolyoz korseleri hakkında en çok sorulan soruları cevapladık. Sorularınıza yanıt bulamadığınızı düşünürseniz bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

 

1) Skolyozda Uygulanan Korse Nedir, Ne İşe Yarar?

Kişinin eğriliğine göre dizayn edilen , skolyozu durdurmak ve ilerlemesini engellemek için yapılan kişiye özel  ortezlerdir. 

 

2) Her Skolyoz İçin Korse Kullanılır Mı?

Her skolyoz için korse uygulaması yapılmaz bu açı 20-45 derece arasındayken uygulanmalıdır ancak böyle söylense de kişinin yaşı, cinsiyeti , kız çocukları için ilk adet(regl) tarihinden geçen süre önemlidir.

 

3) Korse İçin Kime Danışmalıyım , Beni Kim Yönlendirir?

Korse kullanım gerekliliğine ve hangi korse tipini kullanacağınıza karar verecek kişi hekiminizdir. İleriki süreçte korsenizi yapacak olan  ortez protez uzmanı ve egzersizlerini birlikte yaptığınız fizyoterapistinizdir.

 

4) Korse Kaç Saat Takılmalıdır?

Korse kullanım süresini hekiminiz belirler. Korse tipine göre bu değişir. Belirlenen saatin altında  kullanılmamalıdır. Genel korse kullanım saatleri 18 saat üstüdür. Korse saatleri çocuğun alışması için aşamalı olarak  10 gün içinde arttırılabilir . Son gün maksimum saat takılır ve daha sonraki günler bu şekilde devam edilir.

 

5) Korse Kullanımı Yerine Egzersizlerimin Sıklığını Arttırsam Doğru Olur Mu?

Korse kullanımı zorluğundan dolayı sıklıkla bu soru sorulur ancak ne yazık ki sadece egzersizleri yapmak korsenin yerini, sadece korse kullanmakta egzersizin yerini tutmaz. Tedavi korse ve egzersiz birlikte düzenlenir.

 

6) Korsemi Ayakta Takabilir Miyim?

Hayır; korse yatarak ve dizler bükülü şekilde giyilmelidir. Bunun nedeni omurga yatarken yük taşımaz ve en kolay şekil alır durumdadır.

 

7) Korsemi Ne Sıklıkla Değiştirmeliyim?

Korsenizi 5-6 kilogram alma verme ve boyda 5-6 cm uzama durumlarında tekrardan değerlendirmek gerekir.

 

8) Korse Vücuda Nasıl Giyilmelidir?

Korse, bası bölgeleri ve bazen sünger pedleri ile itme sağlamasından dolayı çıplak tene giyilmemelidir. Dikişsiz ve dar atletler tercih edilmelidir. Günümüzde skolyoz atleti ürünleri satılmaktadır.

 

9) Çocuğum Korseyi Okulda Nasıl Kullanmalıdır?

Skolyoz korselerinin uzun saatler kullanım içermesinden dolayı okulda takmaları gerekmektedir. Ancak çocuklarımızın sosyal kısıtlamalarına neden olmamak amacıyla beden derslerinde korseyi çıkarmasına izin verilebilir. Ancak ders sonrası korsesinin yatarak tekrardan giymesi gerektiği konusunda çocuk ve öğretmeni bilgilendirilmelidir.

 

10) Hangi Özel Durumlarda Korseyi Çıkarabilir?

Egzersiz yaparken , duş-banyo sırasında, beden derslerinde (haftalık 2 saati geçmeyen) çıkarılır. Yemekten sonra ortez protez uzmanının öngördüğü seviyede gevşetilip,1 saat sonra yatarak eski haline sıkılmalıdır.